Berlín 7. marca (TASR) - Nemecký výrobca autokomponentov Continental oznámil za minulý rok pokles zisku, pod čo sa čiastočne podpísali problémy automobilového sektora a čiastočne vyššie investície.

Spoločnosť uviedla, že prevádzkový zisk EBIT (zisk pred úrokmi a daňami) dosiahol vlani 4,03 miliardy eur. Oproti roku 2017 to znamená pokles o 12 %. Napriek tomu v tomto ukazovateli firma prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom EBIT na 3,94 miliardy eur.

Čistý zisk dosiahol 2,9 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2017 sa tak znížil o 2,7 %.

Tržby zaznamenali mierny rast. Dosiahli 44,40 miliardy eur, čo oproti roku 2017 predstavuje rast o necelé percento. Upravené tržby dosiahli 44,25 miliardy eur, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku to bolo 43,98 miliardy eur.

Čo sa týka odhadu vývoja tržieb na tento rok, spoločnosť ponechala v platnosti prognózu, ktorú zverejnila v januári. To znamená, že naďalej očakáva tržby v rozmedzí od 45 miliárd do 47 miliárd eur. Vyhliadky na tento rok však vychádzajú čiastočne z predpokladu, že celosvetová produkcia osobných a ľahkých nákladných áut sa udrží na úrovni z minulého roka. K rizikovým faktorom v tomto roku firma zaraďuje neisté dôsledky ekonomického vývoja v Číne, obchodné spory medzi USA a Čínou a USA a Európou a brexit.