Tokio/Ženeva 7. marca (TASR) - Generálny riaditeľ európskej divízie automobilky Toyota varoval, že by mohla ukončiť výrobu v Británii do roku 2023, ak krajina opustí Európsku úniu (EÚ) bez dohody. Informovali o tom noviny Nikkei.

Johan van Zyl na autosalóne v Ženeve novinárom povedal, že "ak bude podnikateľské prostredie v Británii veľmi ťažké z hľadiska prevádzky, odchod z tohto regiónu by mal byť jednou z možností".

Spomenul aj menej drastické možnosti, vrátane znižovania produkcie alebo investícií, uviedol denník.

Hovorca spoločnosti Toyota potvrdil komentáre van Zyla. Spresnil, že šéf Toyota Europe japonským reportérom na otázku, či je možný v budúcnosti odchod automobilky zo Spojeného kráľovstva, odpovedal, že aj to je jedna z možností. Hovorca dodal, že automobilka čelí konkurencii a podnikateľské prostredie je pre ňu dôležité.

Zdôraznil však, že postoj Toyoty k brexitu sa nezmenil, čo znamená, že nechce tzv. tvrdé pristátie, teda odchod bez dohody. No stále nie je jasné, akú podobu bude mať brexit, keďže Británia o tom stále nerozhodla.

Uvedený dátum na prípadný odchod v roku 2023 súvisí s výrobným cyklom firmy.

Británia má opustiť Európsku úniu 29. marca, ale stále neschválila dohodu o tzv. rozvode. Britský parlament má na budúci týždeň hlasovať o konečnej verzii navrhovanej zmluvy o ukončení členstva v EÚ. Ak ju však poslanci znova odmietnu, potom budú hlasovať o tom, či odísť bez dohody, alebo odložiť odchod.

Toyota zamestnáva viac ako 3000 ľudí vo svojich dvoch závodoch v Británii - v Burnastone, kde vyrába autá, a v závode na výrobu motorov v Deeside v severnom Walese.