Paríž 6. marca (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) opätovne zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky na tento a budúci rok. Očakáva, že obchodné spory vo svete a neistota spojená s odchodom Británie z Európskej únie sa negatívne odrazia na vývoji svetového obchodu, a tým aj ekonomiky.

OECD uviedla, že v tomto roku očakáva rast svetovej ekonomiky na úrovni 3,3 %, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze z novembra počítala s rastom o 3,5 %. Na rok 2020 zhoršila svoj odhad rastu o 0,1 percentuálneho bodu na 3,4 %.

"K spomaľovaniu rastu ekonomiky prispievajú viaceré faktory, medzi nimi výrazná politická neistota, pokračujúce obchodné konflikty a ďalšie zhoršovanie podnikateľskej a spotrebiteľskej dôvery," informovala OECD. Ako dodala, najmä v Európe pretrváva výrazná politická neistota, a to aj v dôsledku príprav na brexit. Prípadný neriadený odchod Británie z EÚ spôsobí európskym ekonomikám rozsiahle zvýšenie nákladov, dodala OECD. Okrem neistoty spojenej s brexitom Európu negatívne zasahuje obchodný spor Číny a USA, ale podľa organizácie sú tam aj ďalšie slabé miesta, ako je napríklad recesia v Taliansku.

Čo sa týka ekonomiky eurozóny, OECD oznámila výrazné zhoršenie odhadu. Zatiaľ čo v novembri počítala s tohtoročným rastom ekonomiky menového bloku o 1,8 %, teraz počíta s rastom len na úrovni 1 %. Aj na budúci rok zhoršila odhad rastu, a to z 1,6 % v novembri na 1,2 %.

Aj v prípade Nemecka, najväčšej európskej ekonomiky, OECD výrazne zredukovala prognózu rastu. V novembri organizácia očakávala, že tento rok nemecká ekonomika vzrastie o 1,6 %, teraz počíta s rastom na úrovni 0,7 %. Dôvodom sú najmä obchodné spory vo svete, ktoré výrazne vplývajú na proexportne orientované nemecké hospodárstvo.

Na rok 2020 OECD počíta s miernym zrýchlením rastu nemeckej ekonomiky na 1,1 %. Veľa bude však podľa organizácie závisieť od toho, či USA neuvalia na autá z EÚ vyššie dovozné clá.

Pri Taliansku dokonca počíta s poklesom ekonomiky. Pred štyrmi mesiacmi predpokladala OECD na tento rok rast na úrovni 0,9 %, v novej prognóze už počíta s poklesom o 0,2 %. Aj v prípade Talianska je dôvodom vysoká orientácia na zahraničný obchod.

Naopak, menej než Nemecko a Taliansko je od vývoja svetového obchodu závislé Francúzsko. V jeho prípade OECD tiež odhad z novembra skresala, ale miernejšie. Pôvodne očakávala tohtoročný rast ekonomiky Francúzska na úrovni 1,5 %, teraz počíta, že dosiahne 1,3 %.

Británia zasa utrpí v dôsledku vývoja spojeného s brexitom. Pred štyrmi mesiacmi OECD počítala s rastom britskej ekonomiky v roku 2019 o 1,4 %, v novej prognóze očakáva rast na úrovni 0,8 %. Aj to však len v prípade, že dôjde k hladkému odchodu krajiny z EÚ. Ak odíde bez dohody, "vyhliadky ekonomiky sa výrazne zhoršia", dodala OECD.