Tokio 5. marca (TASR) - Carlos Ghosn sa napriek rozhodnutiu tokijského súdu o prepustení z vyšetrovacej väzby na kauciu, na slobodu zatiaľ nedostane. Bývalý šéf Renaultu, Nissanu a Mitsubishi sa mal dostať z väzenia na kauciu 7,9 milióna eur.

Proti prepusteniu automanažéra vzniesla námietky prokuratúra. Súd musí teraz zaujať stanovisko k jej výhradám. Až keď ich odmietne, Ghosn sa dostane z vyšetrovacej väzby.

Ghosn, ktorý zachránil automobilku Nissan pred krachom, spolu s francúzskym Renaultom a japonskou spoločnosťou Mitsubishi vybudoval medzinárodnú automobilovú alianciu. V Tokiu ho zatkli vlani 19. novembra za porušovanie burzových pravidiel. Podľa prokuratúry uhrádzal niektoré súkromné výdavky z účtu Nissanu. Ghosn obvinenia odmieta, cíti sa nevinným a svoje obvinenia pokladá za sprisahanie.

Od uväznenia podal viacero ponúk na svoje prepustenie na kauciu. Nedávno vymenil svojho advokáta. Právnik Juričiro Hironaka dosiahol na súde jeho prepustenie. Vyslovil otázku, prečo sa až teraz do prípadu nečakane zamiešala prokuratúra.