Moskva 4. marca (TASR) - Venezuelský minister ropného priemyslu Manuel Quevedo už čoskoro odcestuje do Ruska, aby oficiálne dokončil presun kancelárie štátnej ropnej spoločnosti PDVSA z Lisabonu do Moskvy. Informovala o tom v pondelok ruská tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na venezuelskú viceprezidentku Delcy Rodríguezovú.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro začiatkom mesiaca nariadil presťahovať európsku centrálu PDVSA z Lisabonu do Moskvy. Tento krok má podľa Rodríguezovej pomôcť chrániť majetok krajiny.

Rusko spolu s Kubou, Čínou a niekoľkými ďalšími krajinami naďalej podporuje vládu prezidenta Nicolása Madura, zatiaľ čo väčšina západných štátov na čele s USA podporuje predsedu venezuelského Národného zhromaždenia a opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta. Európska únia nie je v otázke ďalšieho postupu vo Venezuele jednotná.

Najviac na zmeny vo Venezuele tlačia Spojené štáty. V súvislosti s PDVSA americký viceprezident Mike Pence tento týždeň vyzval krajiny Latinskej Ameriky, aby zmrazili aktíva spoločnosti, ktoré sú prakticky jediným zdrojom devízových príjmov pre Madurov režim, a tieto presunuli do rúk Guaidóa.