Tokio 1. marca (TASR) - Japonská automobilka Subaru plánuje najväčšie zvolávanie vozidiel do servisov vo svojej histórii. Dôvodom sú problémy s brzdovými svetlami.

Subaru sa chystá zvolať približne 2,3 milióna vozidiel na celom svete, čo bude jej najväčšia akcia tohto druhu. Automobilka totiž po rýchlej expanzii čelí sérii problémov s kvalitou.

Šiesty najväčší výrobca automobilov v Japonsku v piatok uviedol, že zvolá takmer 2 milióny populárnych modelov Impreza a Forester v USA, ktoré sú najväčšom trhom firmy, a v ďalších krajinách. Približne 300.000 kusov v Japonsku zvolá na odstránenie poruchy brzdových svetiel.

Ide o vozidlá vyrobené od roku 2008 do roku 2017. Bude to najväčšia zvolávacia akcia automobilky, s výnimkou problémov s airbagmi od firmy Takata, ktoré postihli výrobcov áut na celom svete.

Subaru od konca roka 2017 zápasí so sériou problémov od chybných komponentov po inšpekcie, ktoré spolu s oslabením predaja v Spojených štátoch prinútili výrobcu automobilov znížiť svoj výhľad celoročného zisku na najnižšiu úroveň za šesť rokov.

Problémy súvisiace s kvalitou zasiahli automobilku v čase, keď sa v Spojených štátoch tešila z rýchleho rastu. USA sa pritom podieľajú približne 60 % na celkovom objeme jej predaja.

V januári však Subaru zastavil výrobu v jedinom automobilovom závode v Japonsku na takmer dva týždne, po zistení chyby v komponente pre posilňovače riadenia, čo zdržalo jeho produkciu na celom svete.