Rím 1. marca (TASR) - Talianska ekonomika v roku 2018 spomalila o niečo viac, ako vláda očakávala, zatiaľ čo rozpočtový deficit a verejný dlh prekonali jej ciele. Ukázali to v piatok spresnené údaje štatistického úradu ISTAT.

Hrubý domáci produkt (HDP) tretej najväčšej ekonomiky eurozóny sa vlani zvýšil medziročne o 0,9 % po náraste o revidovaných 1,6 % v predchádzajúcom roku. Údaje za rok 2017 boli pritom revidované smerom nahor, z pôvodných 1,5 %, informoval ISTAT.

Vláda v Ríme však počítala s lepším výsledkom, a to s rastom talianskej ekonomiky v roku 2018 o 1 %.

HDP Talianska klesol v oboch posledných dvoch štvrťrokoch 2018, v dôsledku čoho ekonomika skĺzla do tzv. technickej recesie.

Mesačné ukazovatele sú odvtedy stále slabé, čo naznačuje, že v blízkej budúcnosti sa ekonomika pravdepodobne nevráti k rastu, pričom jej situácia sa môže ešte zhoršiť.

Koalícia protisystémového Hnutia piatich hviezd a Ligy Severu, ktorá sa v júni dostala k moci, počíta s rastom HDP v tomto roku o 1 %. Ale väčšina nezávislých ekonómov očakáva maximálne polovičné tempo jej rastu, a niektorí dokonca predpovedajú za celý rok pokles HDP.

ISTAT pripomenul, že minulý rok 2018 mal o tri pracovné dni viac ako predchádzajúci rok, čo zvýšilo rast HDP o najmenej 0,1 percentuálneho bodu.

Rozpočtový deficit Talianska sa vlani znížil na 2,1 % HDP z 2,4 % v roku 2017. Vláda však predpokladala, že klesne na 1,9 % HDP.

Vláda sa tento rok zameriava na deficit na úrovni 2 % HDP, ale zníženie výkonu ekonomiky je sťažuje dosiahnutie tohto cieľa.

Verejný dlh Talianska, po Grécku proporcionálne najvyšší v eurozóne, vzrástol na 132,1 % HDP v roku 2018 zo 131,3 % v predchádzajúcom roku, a bol vyšší ako cieľ vlády 131,7 % HDP.

Pomer dlhu k HDP v roku 2018 bol najvyšší v histórii týchto údajov, uviedol ISTAT.

V tomto roku by malo Taliansko stlačiť svoj dlh na 130,7 % HDP, ale väčšina analytikov očakáva, že sa mu to nepodarí.