Boston 25. februára (TASR) - Americký priemyselný konglomerát General Electric (GE) sa dohodol na predaji svojej biofarmaceutickej divízie spoločnosti Danaher za 21,4 miliardy USD (18,90 miliardy eur). GE tak pokračuje v rozpredávaní svojich aktív.

Biofarmaceutická divízia, ktorá je súčasťou spoločnosti GE Life Sciences, dosiahla v minulom roku tržby približne 3 miliardy USD. Danaher uviedol, že po odpočítaní daňových výhod sa hodnota dohody pohybuje okolo úrovne 20 miliárd USD. Väčšinu sumy zaplatí v hotovosti a zvyšok formou prevzatia pasív. Dokončenie transakcie sa očakáva v 4. štvrťroku tohto roka.

Danaher, špecialista na zdravotnícku technológiu so sídlom vo Washingtone, spresnil, že biofarmaceutická divízia GE bude aj po akvizícii fungovať ako samostatná spoločnosť v rámci jeho divízie Life Sciences Danaher.

Kedysi obrovský konglomerát GE sa značne "scvrkol" po tom, ako sa dostal do problémov v dôsledku finančnej krízy, ktorá vypukla pred viac ako 10 rokmi. Spustil preto program reštrukturalizácie, v rámci ktorého sa zbavuje niektorých podnikov. Vlani na jeseň predal GE časť zo svojej divízie Healthcare Equipment Finance spoločnosti TIAA Bank.

V októbri GE znížil štvrťročné dividendy a oznámil, že reštrukturalizuje aj energetickú divíziu po odvolaní generálneho riaditeľa Johna Flanneryho z najvyššieho postu, ktorý zastával len jeden rok.

Novým generálnym riaditeľom sa stal Larry Culp, ktorý vyhlásil, že GE potrebuje ešte viac zjednodušiť obchodnú štruktúru.

GE tento mesiac oznámil, že okliešti svoju centrálu v Bostone a vráti stimuly vo výške 87 miliónov USD štátu Massachusetts za presťahovanie sa z Connecticutu pred tromi rokmi. Upustil aj od plánu vybudovať 12-poschodovú kancelársku budovu v Bostone, ktorá mala byť centrom jeho nového globálneho sídla. Rozhodol sa predať tento pozemok spolu s dvoma budovami, ktoré už spoločnosť zrekonštruovala.

(1 EUR = 1,1325 USD)