Berlín 11. februára (TASR) - Obchodný prebytok Nemecka so Spojenými štátmi, častý zdroj napätia medzi Berlínom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom, v minulom roku klesol. Aj napriek tomu však zostal na vysokej úrovni, približne 49 miliárd eur. Uviedol to v pondelok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežné údaje.

Trump opakovane kritizoval vysoký obchodný prebytok najväčšej ekonomiky Európskej únie (EÚ) voči USA a pohrozil, že ako odvetu uvalí na nemecké autá vysoké dovozné clá. S jeho analýzou obchodných vzťahov však nesúhlasí nemecká kancelárka Angela Merkelová. Poukázala na to, že Trump neberie do úvahy obchod so službami a ak sa do vzájomného obchodu započítajú okrem tovarov aj služby, potom sú Spojené štáty oproti celej EÚ vo vysokom prebytku.

Podľa predbežných údajov nemeckého štatistického úradu, ktoré zverejnila agentúra Reuters, sa vývoz Nemecka do USA v minulom roku zvýšil približne o 1,5 % na nový rekord 113,5 miliardy eur. Spojené štáty tak zostali aj vlani najväčším dovozcom nemeckých produktov. Na druhom mieste sa umiestnilo Francúzsko, ktoré doviezlo z Nemecka tovar za 105 miliárd eur, a na treťom Čína. Do ázijskej krajiny vyviezli Nemci tovar za 93 miliárd eur.

Dovoz Nemecka z USA však vzrástol výraznejšie než vývoz. Hodnota dovozu dosiahla v minulom roku 64,6 miliardy eur, čo oproti roku 2017 predstavuje rast o 4 %.

V porovnaní s rokom 2017 sa tak obchodný prebytok Nemecka voči USA znížil približne o miliardu eur. Aj naďalej je to však najväčší prebytok, aký Nemecko s inou krajinou má, a predstavuje vyše pätinu z celkového obchodného prebytku Nemecka v minulom roku, ktorý dosiahol približne 228 miliárd eur.