Bern 11. februára (TASR) - Veľká Británia a Švajčiarsko podpísali v pondelok dohodu o vzájomných hospodárskych vzťahoch po odchode Londýna z EÚ.

Švajčiarska vláda informovala, že dohodou sa riešia vzájomné hospodárske vzťahy vytvorením zóny voľného obchodu. Zhodli sa aj na spoločnom postupe pri potláčaní podvodov.

Doteraz sa vzájomné vzťahy oboch krajín regulovali prostredníctvom dohody Švajčiarska s EÚ. V dôsledku odchodu Veľkej Británie z európskej dvadsaťosmičky si obe krajiny museli nanovo upraviť svoje hospodárske vzťahy.

Dohodou sa Británia a Švajčiarsko pripravili aj na prípadný tvrdý brexit. Ak Londýn opustí koncom marca EÚ bez dohody, dokument podpísaný v pondelok začne platiť od 30. marca 2019.

V inom prípade by dohoda medzi oboma krajinami nadobudla účinnosť až po skončení prechodného obdobia medzi EÚ a Britániou. Počas neho bude platiť súčasná regulácia hospodárskych vzťahov Londýna a Bernu.

Británia je pre alpskú republiku exportom takmer 10 miliárd eur šiestym najväčším obchodným partnerom. Švajčiarsko je pre Britániu štvrtým najväčším partnerom mimo EÚ.

Najnovšia dohoda je podľa portálu FAZ.net významná aj pre finančný trh kontinentu. Londýn a Zürich sú najvýznamnejšími finančnými centrami v Európe.