Frankfurt nad Mohanom 9. februára (TASR) - Nemecká štátna prokuratúra v Stuttgarte zvažuje možnú pokutu pre spoločnosť Bosch za to, že Volkswagenu dodala riadiaci softvér, ktorý koncern zneužil na manipuláciu s emisnými testami.

Volkswagen zaplatil vyše 27 miliárd eur za využitie softvéru na zavádzanie o emisiách dieselových vozidiel a vyvolanie globálneho škandálu, ktorý teraz dostihol aj Bosch.

"Potvrdzujeme informáciu, že Úrad verejného prokurátora v Stuttgarte otvoril finančný sankčný proces voči spoločnosti Robert Bosch GmbH," povedal hovorca Boschu pre agentúru Reuters. "Proces je spojený s vyšetrovaním zamestnancov firmy Robert Bosch GmbH v súvislosti s používaním údajne zmanipulovaného softvéru v riadiacich jednotkách dieselových vozidiel."

Nemeckí vyšetrovatelia vlani uložili VW pokutu jednu miliardu eur a jeho dcérskej značke Audi 800 miliónov eur za nedostatočnú kontrolu, ktorá umožnila používanie znečisťujúcich vozidiel.

Časopis Der Spiegel v piatok (8.2.) napísal, že VW zvažuje voči Boschu možnú žalobu pre odškodné až do výšky jednej miliardy eur. Bosch sa k článku časopisu odmietol vyjadriť.