Bratislava 8. februára (TASR) - Bratislavský závod Volkswagen Slovakia zavádza niekoľko opatrení na zabezpečenie jeho dlhodobej perspektívy. Z dôvodu zmenených rámcových podmienok, ukončenia rozsiahlej fázy nábehov, efektívneho využitia investícií a zvýšenej technickej kapacity liniek, ako aj na základe zámeru značky Volkswagen zefektívniť chod firmy do roku 2025 o 30 % nastane v spoločnosti v priebehu roka 2019 úprava zmenových modelov vo dvoch výrobných segmentoch.

V oboch segmentoch nastane zníženie o jednu zmenu. V segmente SUV sa spoločnosť prinavráti k štandardnému trojzmennému modelu. Takzvaný kontinuálny model zmennosti (štvorzmenný) bol zavedený v roku 2010 s predpokladom trvania na jeden až jeden a pol roka. V segmente malých mestských vozidiel sa uskutoční úprava z dvojzmennej prevádzky na jednozmennú.

Úprava zmenových modelov a s tým súvisiacich opatrení sa dotkne väčšieho počtu spolupracovníkov. Ide napríklad o nasadenie ľudí v sesterských závodoch koncernu Volkswagen, o návrat kolegov z Audi Hungaria späť do ich materskej spoločnosti či nenahrádzanie prirodzenej fluktuácie zamestnancov. Popritom spoločnosť plánuje selektívne predlžovať zmluvy na obdobie určité a reštriktívnejšie nasadzovať agentúrnych zamestnancov.

"Zamestnanci spoločnosti boli v týchto dňoch podrobne informovaní o aktuálnej situácii v súvislosti s úpravou zmenových modelov, o jej dôvodoch aj opatreniach. Podnik bude postupovať s veľkým dôrazom na sociálnu zodpovednosť a spolupracovníkom, ktorých sa situácia dotkne, budeme aktívne pomáhať zamestnať sa, napríklad aj formou internej burze práce," povedala pre TASR hovorkyňa spoločnosti Lucia Makayová.