New York 8. februára (TASR) - Firmy BMW, Volkswagen, Daimler, Tesla, Subaru a Ferrari zvolávajú do servisov spolu okolo 1,7 milióna áut. Dôvodom je problém s vybuchujúcimi airbagmi od japonskej spoločnosti Takata.

Krok spoločností, o ktorom v piatok informovala agentúra AP, je súčasťou najväčšieho zvolávania vozidiel do servisov v americkej histórii. Jeho cieľom je výmena problematických vyvíjačov tlaku, ktoré môžu nečakane vybuchnúť a do priestoru vozidla vymrštiť kovové úlomky. Airbagy od Takaty sú z tohto dôvodu spájané s minimálne 23 úmrtiami a stovkami zranených po celom svete.

Problém sa dostal na svetlo sveta pred piatimi rokmi a odvtedy viedol k sérii zvolávaní, čo sa dotklo desiatok miliónov vozidiel. Začiatkom tohto roka zvolávanie z rovnakých dôvodov oznámili Toyota, Honda, Ford a Fiat Chrysler, pričom celkový počet zvolaných áut zo strany týchto automobiliek dosiahol tento rok viac než 5 miliónov vozidiel.

Firma Takata, ktorú založili v roku 1933, problém s airbagmi nezvládla a v dôsledku obrovských nákladov požiadala v júni 2017 o ochranu pred veriteľmi. V apríli minulého roka potom väčšinu jej aktív za 1,6 miliardy USD (1,41 miliardy eur) kúpil americký výrobca autokomponentov Key Safety Systems.

(1 EUR = 1,1345 USD)