Bratislava 3. februára (TASR) - Podľa pomeru počtu robotov na počet zamestnancov patrí Slovensko k úspešným krajinám, napriek tomu je potenciál stále vysoký. Vláda v schválenej Stratégii inteligentnej špecializácie SR určila prioritné odvetvia. Automatizácia, robotika a digitálne technológie sú takéto odvetvia. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva SR.

Sú vysoko inovatívne s väzbami na ďalšie odvetvia hospodárstva, ktoré sú zapojené do globálnych reťazcov. "Uvedomujeme si, že investičné náklady pri zavádzaní robotizácie a automatizácie sú často veľmi vysoké. Predovšetkým pre malé a stredné podniky táto skutočnosť predstavuje veľkú prekážku," uviedol rezort s tým, že práve preto je v realizácii výzva z Operačného programu (OP) Výskum a inovácie. Jej cieľom je poskytnúť firmám potrebný kapitál.

Ministerstvo pripomenulo, že vláda v roku 2018 prijala Akčný plán inteligentného priemyslu SR. Možno v ňom nájsť viacero opatrení, ktoré môžu pomôcť riešiť problémy v tejto oblasti, napríklad sieťovanie aktérov realizácie výskumu, ktorý je orientovaný na inteligentný priemysel. "Na Slovensku máme niekoľko možností finančnej podpory takýchto aktivít, na jednej strane najväčší zdroj OP Výskum a inovácie s výzvami zameranými na budovanie výskumných, vývojových a inovačných kapacít vo firmách a na podporu kooperácie medzi firmami a výskumnými inštitúciami v oblasti priemyselného výskumu," uviedol rezort.

Druhou možnosťou je využitie investičnej pomoci spolu s podpornými nástrojmi zavádzania inovácií na ministerstve hospodárstva. „Zo štátneho rozpočtu realizujeme podporu napríklad prostredníctvom prepájania malých a stredných podnikov s výskumno-vývojovými organizáciami cez Inovačné vouchre," konštatoval odbor komunikácie ministerstva.

Iniciatíva Industry4UM, ktorá je odbornou autoritou zástupcov priemyslu uviedla, že v automobilovom priemysle patrí SR v priemernom počte robotov nasadených na 10.000 zamestnancov v Európe tretia priečka, za Nemeckom a Francúzskom. "Z tohto pohľadu robotiku na Slovensku možno považovať za naozaj úspešnú. Slabou stránkou je absencia kvalitných výskumných inštitúcií a národnej stratégie rozvoja robotiky," dodáva iniciatíva. Rovnako chýbajú výskumné centrá pridružené k výrobným jednotkám. Rozvoj robotiky intenzívne podporujú aj aktivity Národného centra robotiky, uzatvára iniciatíva Industry4UM.