Washington 3. februára (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v Spojených štátoch sa vlani v novembri zvýšili, aj keď menej, ako analytici očakávali. Prispel k tomu najmä nárast zásob trvanlivých výrobkov, ktorý vykompenzoval pokles zásob produktov krátkodobej spotreby. Informovalo o tom americké ministerstvo obchodu.

Ministerstvo uviedlo, že veľkoobchodné zásoby v USA stúpli v novembri o 0,3 % po októbrovom revidovanom náraste o 0,9 %. Ekonómovia pritom očakávali, že sa tempo rastu zásob v novembri spomalí menej, na o 0,5 % z pôvodných 0,8 % v októbri, pred revíziou.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že zásoby tovarov dlhodobej spotreby v novembri stúpli o 0,7 % (o 1,7 % v októbri). Na druhej strane, zásoby tovarov krátkodobej spotreby klesli v novembri o 0,5 %, kým v októbri sa znížili o 0,4 %.

Ministerstvo obchodu tiež informovalo, že v novembri došlo k poklesu veľkoobchodného predaja o 0,6 %, najmä v dôsledku slabšieho dopytu po rope. Z toho predaj tovarov krátkodobej spotreby sa v novembri znížil o 1 % a predaj tovarov dlhodobej spotreby klesol o 0,1 %.