Londýn 3. februára (TASR) - Japonská automobilka Nissan v nedeľu oznámila, že zrušila plány na výrobu svojho SUV modelu X-Trail v továrni na severovýchode Anglicka napriek zárukám, ktoré dostala na jeseň 2016 od vlády v Londýne.

"Prijali sme toto rozhodnutie z obchodných dôvodov. Pokračujúca neistota v súvislosti s budúcimi vzťahmi Spojeného kráľovstva a Európskej únie (EÚ) nepomáha spoločnostiam, ako je tá naša, aby plánovali svoju budúcnosť," uviedol predseda európskej divízie Nissanu Gianluca de Ficchy.

Automobilka dodala, že sa rozhodla skonsolidovať výrobu tohto modelu v Japonsku.

Nissan štyri mesiace po referende o brexite v júni 2016 oznámil, že bude v Británii vyrábať aj nový X-Trail. Toto vyhlásenie bolo považovaná za dôležitý prejav dôvery vtedy novej premiérke Therese Mayovej.

Podľa nemenovaných zdrojov, Nissan vtedy dostal od vlády v Londýne list, v ktorom mu sľúbila podporu v prípade, že brexit poškodí konkurencieschopnosť továrne Nissanu v anglickom Sunderlande. Tá je pritom najväčším výrobcom áut na britských ostrovoch. S produkciou 1,52 milióna vozidiel sa podieľa zhruba 30 % na celkovej výrobe áut v krajine.

Tento víkend sa však v médiách objavili špekulácie že Nissan prehodnocuje svoje plány. A v nedeľu automobilka oznámila, že svoje rozhodnutie zmenila.

"Spoločnosť sa rozhodla optimalizovať svoje investície v Európe konsolidáciou produkcie X-Trailu v japonskom Kjúšú, kde je globálne centrum výroby tohto modelu," oznámila firma v nedeľu.

Automobilka dodala, že plánovanej investície do ďalšej generácie modelov Juke a Qashqai, ktorú tiež oznámila v roku 2016, sa to nedotklo.

Nissan vlani zrušil stovky pracovných miest v továrni v Sunderlande v reakcii na klesajúci dopyt po dieselových modeloch. Výroba v lokalite sa znížia o 11 % v roku 2018.