Bratislava 1. februára (TASR) - Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR na základe zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR prijal na úrovni vedenia opatrenia a časový harmonogram implementácie týchto opatrení tak, aby vytýkané nedostatky boli odstránené a bol dosiahnutý plný súlad so zákonom. Uviedla to pre TASR Miriam Vachová, riaditeľka kancelárie ÚJD SR v reakcii na správu NKÚ SR.

Bezpečnostná politika bude podľa nej dopracovaná podľa príslušných požiadaviek a schválená podľa časového harmonogramu, o ktorom bol NKÚ informovaný. "V rámci prijatých opatrení bude doplnená aj smernica na uzatváranie zmlúv s detailnejším popisom požiadaviek na dodávateľov služieb. Takisto budú podrobnejšie upravené požiadavky na odovzdávacie a preberacie protokoly o vykonaných prácach tak, aby tieto práce bolo možné jednoznačnejšie identifikovať a nevznikali pochybnosti z hľadiska uplatnenia finančnej kontroly. Všetky prijaté opatrenia na základe zistení NKÚ budú, vrátane odpočtov plnenia, zasielané na NKÚ," spresnila Vachová.

"Na základe záverov kontroly NKÚ a dynamického vývoja v oblasti informatizácie verejnej správy bude ÚJD SR venovať zvýšenú pozornosť otázkam bezpečnosti aj v tejto oblasti, a to nielen vecne, ale aj v oblasti realizácie dodávateľských činností pre úrad, ako aj v rámci vlastného systému vnútornej kontroly," dodala Vachová.

Z výsledkov kontroly NKÚ SR na ÚJD SR, o ktorých v piatok informoval hovorca NKÚ Marek Papajčík, vyplýva, že kontrolné prostredie a postupy vnútornej kontroly nefungovali optimálne. "Kontrolné prostredie a postupy vnútornej kontroly nefungovali optimálne. Do plánu kontrolných akcií boli zaraďované rutinné kontroly, ktoré neposkytli komplexný pohľad na vykonávané činnosti. Časté zmeny v personálnom obsadení vnútornej kontroly a vnútorného auditu predstavovali riziko pri plnení úloh úradu," konštatuje sa v závere správy NKÚ SR.

Kontrola NKÚ SR podľa správy tiež poukázala na nesplnenie zákonných povinností pre oblasť riadenia informačnej bezpečnosti informačných systémov verejnej správy.