Londýn 31. januára (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v januári výrazne znížila svoje dodávky na trhy, najstrmšie za dva roky.

Najväčší exportér z kartelu, Saudská Arábia, síce zredukoval svojej dodávky menej, ako sa zaviazal v rámci dohody o utlmení ťažby, ale aj ďalší členovia - Irán, Líbya a Venezuela nedobrovoľne obmedzili svoje dodávky, takže celkovo kartel stlačil svoju produkciu viac, ako sa čakalo.

Podľa predbežných údajov, ropný kartel dodal tento mesiac na trh 30,98 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. To bolo o 890.000 barelov denne menej ako v decembri a najväčší medzimesačný pokles od januára 2017.

Členovia OPEC a ich spojenci na čele s Ruskom sa vlani dohodli na znížení produkcie od 1. januára 2019 o 1,2 milióna barelov denne, aby zabránili vytváraniu veľkých skladových zásob komodity. Podiel OPEC na tejto redukcii ťažby je 800.000 barelov/deň, a týka sa všetkých členov okrem Iránu, Líbye a Venezuely.

V januári splnili ostatní členovia OPEC dohodu o obmedzení ponuky ropy na 70 %, ale pokles ťažby v Iráne, ktorý čelí sankciám, a tiež v Líbyi a Venezuele viedol nakoniec k tomu, že ropný kartel dodal na trhy až o 890.000 barelov/deň menej.