Washington 11. januára (TASR) - Deň po skončení obchodných rozhovorov medzi USA a Čínou v Pekingu americký minister financií Steven Mnuchin vo štvrtok (10.1.) večer oznámil, že čínsky vicepremiér Liou Che "s najväčšou pravdepodobnosťou" navštívi USA neskôr tento mesiac, aby sa zúčastnil na ďalšom kole rokovaní.

Mnuchin novinárom na Capitol Hill tiež povedal, že čiastočné zastavenie financovania federálnych inštitúcií, tzv. shutdown, nebude mať žiadny vplyv na návštevu čínskeho vicepremiéra v USA neskôr v priebehu januára. Dodal, že USA budú pokračovať v týchto stretnutiach po tom, ako začiatkom týždňa poslali delegáciu do Číny.

Liou Che je najvyšším ekonomickým poradcom prezidenta Si Ťin-pchinga.

Vyjednávači na oboch stranách po rokovaniach tento týždeň povedali, že dosiahli pokrok. To vyvoláva nádej, že ďalšie rozhovory na vysokej úrovni môžu zmierniť obchodné napätie medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, ktoré vlani zasiahlo svetové trhy.

Prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching sa začiatkom decembra dohodli na 90-dňovom prímerí v obchodnej vojne, ktoré sa končí 1. marca 2019. Ak sa obe strany dovtedy nedohodnú, Číne hrozí, že Trump zvýši clá na čínske produkty z 10 % na 25 %.