Londýn 11. januára (TASR) - Britská ekonomika za tri mesiace do konca novembra opäť spomalila a dosiahla najmenšie tempo za pol roka. Továrne v krajine zápasia s náročnými obchodnými podmienkami vo svete pred blížiacim sa brexitom. Uviedol to v piatok štatistický úrad ONS.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva sa v období september - november zvýšil len o 0,3 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom (august - október), keď vzrástol o 0,4 %. Analytici takýto výsledok očakávali.

Britské hospodárstvo vďačí za svoj rast v sledovanom období (september - november) najmä dominantnému sektoru služieb, ako aj stavebnému priemyslu. Výrobný sektor, naopak, vytrvalo klesá v dôsledku slabého dopytu v zahraničí.

Konkrétne podľa ONS sektor služieb v Británii v priebehu troch mesiacov do novembra zvýšil svoj výkon o 0,3 %, kým výrobný sektor zaznamenal pokles o 0,8 %, najstrmší od mája 2017.

V samotnom novembri sa priemyselná produkcia znížila o 1,5 %, najviac od augusta 2013.

Obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou vyvoláva obavy zo zhoršenia situácie v globálnej ekonomike. Údaje z Nemecka a Francúzska začiatkom tohto týždňa tiež ukázali pokles priemyselnej produkcie.

Prieskumy medzi podnikateľmi a spotrebiteľmi v Británii signalizujú, že ostrovná ekonomika po solídnom raste o 0,6 % v 3. štvrťroku (júl - september) v závere roka prudko spomalila. To odzrkadľuje čoraz väčšiu neistotu pred plánovaným odchodom Británie z Európskej únie (EÚ), ako aj nervozitu vo svete.

Británia má vystúpiť z EÚ 29. marca, no stále nie je jasné za akých podmienok, teda či nedôjde k prerušeniu cezhraničných dodávateľských reťazcov.

Budúcnosť dohody, ktorú s EÚ dosiahla premiérka Theresa Mayová, je v rukách britského parlamentu. Ten má o nej hlasovať 15. januára.

Štatistiky v piatok ďalej ukázali, že v medziročnom porovnaní sa HDP Británie za tri mesiace do konca novembra zvýšil o 1,4 %. A v samotnom novembri vzrástol o 0,2 %, čo je lepší výsledok ako jeho zvýšenie o 0,1 %, s ktorým počítali analytici.

Tieto údaje sa v podstate zhodujú s odhadom centrálnej banky Bank of England, podľa ktorej HDP v 4. štvrťroku 2018 stúpol o 0,2 %.

Ale údaje z maloobchodného predaja odhalili, že spotrebitelia držali svoje výdavky na uzde aj počas Vianoc. A výsledky prieskumu spoločnosti IHS Markit poukazujú na spomalenie rastu britskej ekonomiky v poslednom kvartáli 2018 až o 0,1 %.

Britské hospodárstvo spomaľuje od referenda o brexite v júni 2016, keď patrilo medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky spomedzi skupiny G7, siedmich najvyspelejších krajín sveta.