Varšava 11. januára (TASR) - Plánovaná kúpa španielskej značky Fagor poľským výrobcom tzv. bielej techniky Amica zvýši jeho príjmy na Pyrenejskom polostrove. Povedal to zástupca riaditeľa Amicy Wojciech Kocikowski pre agentúru PAP.

V decembri 2018 pripravila poľská spoločnosť návrh dohody o kúpe značky Fagor.

Podľa Kocikowského môže potenciálna akvizícia španielskej značky zvýšiť podiel trhu v západnej Európe na príjmoch poľskej firmy nad 50 % do roku 2023 zo súčasných 42 %.

Obe strany sa dohodli na podmienkach a teraz rokujú o cene. Do konca februára by chceli celú záležitosť uzavrieť a podpísať finálnu dohodu. Kocikowski však pripomenul, že konečný výsledok zatiaľ nie je úplne istý.

Amica v súčasnosti generuje v Španielsku ročné tržby zhruba 3-4 milióny eur. Potenciálna akvizícia značky Fagor by jej umožnila znásobiť obrat na Pyrenejskom polostrove, uviedol Kocikowski, podľa ktorého cieľom Amicy je zvýšiť do roku 2023 celkový obrat firmy zo všetkých trhov na najmenej 1 miliardu eur.

Je to už druhý pokus spoločnosti Amica kúpiť Fagor. Poľská spoločnosť predložila španielskej značke svoju prvú ponuku v roku 2017 vo výške 5 miliónov eur.

Amica so sídlom v meste Wronki, na západe Poľska, je najväčším výrobcom chladničiek, práčok, sporákov a iných veľkých domácich spotrebičov v krajine. Jej korene siahajú do roku 1945 a na burzu vo Varšave bola uvedená v roku 1997.