Bukurešť 11. januára (TASR) - Rumunsko na čele EÚ chce pokročiť v rokovaniach s Európskym parlamentom aj v tých oblastiach, ktoré sa týkajú budovania energetickej únie. Uviedol v piatok v Bukurešti podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár, ktorý sa spolu so svojimi kolegami z exekutívy EÚ zúčastnil stretnutia s rumunským prezidentom a s členmi rumunskej vlády v rámci začínajúceho rumunského predsedníctva v Rade EÚ, pre TASR uviedol, že Rumunov čakajú v nasledujúcom pol roku dva kľúčové momenty z pohľadu EÚ. Spresnil, že kroky rumunského predsedníctva budú najviditeľnejšie pri riešení situácie okolo brexitu. Výkon ich mandátu poznačí aj neformálny summit EÚ v Sibiu (9.5.), kde sa po prvýkrát stretnú len predstavitelia 27 členských krajín a kde sa bude diskutovať o tom, ako budú Európania spolupracovať "v zúženom formáte" a ako chcú zrýchliť a zefektívniť fungovanie EÚ tak, aby to zodpovedalo požiadavkám 21. storočia.

"Som rád, že sa nám dnes s rumunskými partnermi podarilo dotiahnuť tie posledné návrhy, ktoré sú stále v Európskom parlamente a ktoré sa týkajú čistej mobility a oblasti aliancie na výrobu batérií v Európe," opísal Šefčovič bukureštské stretnutie s členmi rumunskej vlády.

Zároveň uvítal aj ústretovosť a deklaráciu zo strany rumunského predsedníctva, že chcú aktívnejšie pokračovať aj v diskusiách o novelizácii plynovej smernice EÚ, ktorá by predstaviteľom Únie uľahčila diskusie o všetkých nových plynovodoch, ktoré sa momentálne budujú.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.