Bratislava 6. januára (TASR) – Dostavba elektrárne v Mochovciach (EMO) zaznamenala vlani v porovnaní s predošlým obdobím významnejšie míľniky. Uviedol to pre TASR pri bilancovaní minulého roka šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

"V lete 2018 bola urobená tzv. studená hydroskúška, čo už je prvý míľnik, prvá udalosť, ktorá naznačuje, či je vôbec možné spustiť jadrovú elektráreň, alebo nie. Tá dopadla dobre," povedal minister hospodárstva. Posledným míľnikom pred samotným zavážaním jadrového paliva je podľa neho tzv. horúca hydroskúška. S tou na treťom bloku EMO začali Slovenské elektrárne (SE) 21. decembra 2018.

Štátu ide podľa jeho slov najmä o to, aby nové bloky elektrárne v Mochovciach boli predovšetkým bezpečné. "Preto tlačíme aj našich väčšinových akcionárov k tomu, aby nebolo nič zanedbané a aby, keď sa dostavba už takto dlho vlečie, neboli nejaké problémy s bezpečnosťou elektrárne. Myslím, že v tomto prípade robí Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR významnú úlohu a významný dohľad nad tým, aby bolo všetko zabezpečené," podčiarkol.

"Tým, že studená hydroskúška dopadla úspešne, čakajme na výsledky horúcej hydroskúšky a potom situácia bude vyzerať veľmi, veľmi nádejne," poznamenal Žiga s tým, že podľa posledných informácií zo SE by sa malo začať navážať jadrové palivo do tretieho bloku EMO koncom druhého kvartálu 2019. "To znamená niekedy v júni," informoval.

Štát pri dostavbe EMO podľa Žigu kladie dôraz na tri veci, a to na bezpečnosť, výšku rozpočtu a termíny dostavby. Pripomenul, že rozpočet dostavby elektrárne sa nezvyšuje a zostal na úrovni 5,4 miliardy eur. "Spoločnosť Enel dala akcionársku pôžičku, aby sme zabezpečili financovanie stavby až do samotného spustenia elektrárne. To sú veci, ktoré štát chcel ustrážiť a samotná realizácia je už na strane tých, ktorí majú na starosti manažment v Slovenských elektrárňach," dodal šéf MH SR.