Košice 6. januára (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) ušetril v roku 2018 na elektrine takmer 100.000 eur, čo predstavuje zníženie platieb o necelých 29 percent. TASR o tom informovala hovorkyňa KSK Anna Činčárová s tým, že v nízkonákladových opatreniach na znižovanie platieb za energetickú spotrebu chce krajská samospráva pokračovať.

Náklady za prístup do distribučnej sústavy v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK predstavujú viac než 335.000 eur. "Aby sme mohli čo najrýchlejšie rozhýbať náš kraj, musíme naše spoločné peniaze sporiť všade, kde sa dá. V minulom roku sme sa preto pustili do úspor elektrickej energie. Pevná mesačná platba za elektrinu sa odvíja aj od veľkosti hlavného ističa a sadzby na odbernom mieste. Platí teda, že čím väčší istič, tým väčší mesačný poplatok. Rozhodli sme sa vymeniť ten hlavný. Zmenou 'veľkosti ističov' bola vygenerovaná finančná úspora 97.000 eur," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

K prijatým opatreniam patria aj zmeny hodnoty ističov, čiže tzv. rezervovanej kapacity, ktoré v prípade meračov s inteligentným meracím systémom s priebehovým meraním predstavujú neinvestičné opatrenie. "V mesiacoch júl a august 2018 bola vykonaná optimalizácia prevádzkových, resp. príkonových parametrov v rámci 192 odberných miest s cieľom dosiahnuť finančnú úsporu v tarife za prístup do distribučnej sústavy – platby za výkon, t.j. platby za istič," vysvetlila Činčárová s tým, že zmeny boli realizované na základe žiadostí o zmenu rezervovanej kapacity, ktoré v spolupráci s poradenským partnerom CityEnergy, s.r.o., Košice vypracoval referát energetiky Úradu KSK.

Na elektrickú energiu vynaložil KSK v roku 2017 približne 2,23 milióna eur. Z celkových ročných nákladov na elektrickú energiu tvoria platby za prístup do distribučnej sústavy 15 percent. Generovaná úspora na ističoch tak predstavuje z celkových nákladov úsporu vo výške 4,3 percenta.

Ako Trnka dodal, v pláne je realizácia ďalšej etapy nízkonákladových opatrení na znižovanie platieb za energetickú spotrebu. "Vykonaná bude odborná analýza vybraných odmerných miest s návrhom a realizáciou kompenzačných opatrení," uzavrel.