Paríž/Tokio 6. januára (TASR) - Japonská prokuratúra požaduje, aby sa Carlos Ghosn, zadržaný výkonný riaditeľ aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi, priznal k "finančným prehreškom". Povedal to jeho syn Anthony Ghosn pre francúzsky týždenník Journal du Dimanche (JDD).

Ghosna zatkli 19. novembra 2018 v Japonsku po vystúpení zo súkromného lietadla a obvinili ho, že úradom neoznámil všetky príjmy. A čelí tiež obvineniu z prevodu svojich strát zo súkromných investícií na automobilku Nissan, ktorá ho už zbavila funkcie predsedu predstavenstva.

Ghosn všetky obvinenia popiera. Jeho synovi Anthonymu japonské úrady nepovolili návštevu otca. V prvom rozhovore od zadržania Anthony povedal, že otec bude bojovať za očistenie svojho mena.

Na otázku, či otec hovorí po japonsky, Anthony Ghosn odpovedal, že nie. Považuje preto za paradox, že priznanie, ktoré má jeho otec podpísať, je napísané výlučne v japončine.

Ghosnovo zatknutie prinieslo dramatický zvrat v jeho dovtedajšej úspešnej kariére. Bol považovaný za záchrancu Nissanu, ktorý v minulosti balansoval na pokraji bankrotu.

Jeho zadržanie je tiež previerkou právneho systému v Japonsku. Mnohí experti totiž tvrdia, že prokurátori sa často pokúšajú prinútiť podozrivých k priznaniu.

Anthony Ghosn pre JDD uviedol, že právnik jeho otca zatiaľ stále nemal možnosť nazrieť do spisu prokuratúry. Dodal, že podľa toho, ako pochopil japonský systém, prokurátor odhaľuje len po troškách údaje, ktoré má k dispozícii. Pri každej príležitosti potom jeho otec tieto údaje zdieľa so svojimi právnikmi.

Ghosn sa má v utorok (8.1.) objaviť prvýkrát na verejnosti na súde v Tokiu po tom, ako požiadal o otvorené vypočutie dôvodov svojej väzby.

"Po prvý raz bude môcť odpovedať na obvinenia proti nemu, a predložiť svoju verziu udalostí," povedal Anthony Ghosn s tým, že jeho otec sa objaví vo väzenskom odeve a bude spútaný.