Washington 3. januára (TASR) - Tempo rastu aktivity v priemysle v USA sa v decembri výrazne znížilo. Príslušný index padol najprudšie od októbra 2008. To je ďalší signál spomaľovania najväčšej svetovej ekonomiky. Wall Street po správe oslabila a výnosy vládnych dlhopisov klesli.

Index inštitútu ISM pre priemysel v decembri padol na 2-ročné minimum 54,1 bodu z 59,3 bodu v novembri. Ekonómovia počítali so znížením len na 57,5 bodu. Index však zostal nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles od expanzie.

Index medzimesačne stratil 5,2 bodu, pričom v tomto storočí klesol prudšie len dvakrát - počas finančnej krízy pred desaťročím a po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. To signalizuje, že obchodná vojna prezidenta Donalda Trumpa a slabnutie fiškálnych stimulov má negatívny vplyv na výrobcov v USA.

Pohoršilo si všetkých 5 hlavných zložiek indexu, pričom index nových objednávok klesol najviac za takmer 5 rokov a index produkcie najprudšie od začiatku roka 2012. Znížili sa aj indexy zamestnanosti, dodávok a zásob. A len 11 z 18 odvetví zaznamenalo v decembri rast, čo bolo najmenej za 2 roky.

Index nových objednávok klesol na 51,1 bodu a index produkcie na 54,3 bodu. Oba sa dostali na najnižšiu úroveň od roka 2016. Index dodávok sa znížil na 1-ročné minimum 57,5 bodu.