Bratislava 19. decembra (TASR) – Hasičom a horských záchranárom by sa od januára 2019 mali zvýšiť platy o desať percent, rovnako by sa od nového roka mali zvýšiť pracovné odmeny a zmeniť podmienky ich poskytovania obvineným a odsúdeným. V stredu bude aj o týchto zmenách na svojom poslednom predvianočnom rokovaní rozhodovať vláda.

S dohodnutým zvýšením stupnice platových taríf u hasičov a horských záchranárov počíta aj budúcoročný štátny rozpočet. Zvýšenie by si pri plánovanom počte 4414 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby malo vyžiadať 8,94 milióna eur, z toho mzdy tvoria 6,6 milióna eur.

Vládny kabinet sa bude zaoberať aj návrhom realizácie výstavby Novej univerzitnej nemocnice, ktorá by mala sídliť v Martine. Koncept Nemocnice budúcnosti Martin počíta s tým, že poskytne pacientom 403 lôžok a 1400 pracovných miest. Cieľom je vybudovať nemocnicu s priamym zameraním na pacienta a jeho potreby. Mala by slúžiť aj na vzdelávanie, ale tiež na vedecko-výskumnú činnosť.

Rozhodovať sa bude aj o tom, či si SR zabezpečí experta na otázky ústavného práva, ktorý podá odborné vyjadrenie v súdnych sporoch s akcionármi zdravotných poisťovní. S tými sa Slovensko už roky sporí pre novelu, ktorá zdravotným poisťovniam zakázala zisk.

Vláda by sa mala zaoberať aj návrhom projektu verejno-súkromného partnerstva pre Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Na základe výsledkov posudzovania štúdie uskutočniteľnosti sa podľa rezortu dopravy koncesný variant ukázal ako najlepšia alternatíva pre bratislavské letisko za predpokladu dobre pripraveného medzinárodného tendra, ktorého sa zúčastnia skúsení investori. Po schválení materiálu by mal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) začať proces prípravy a realizácie verejného obstarávania na koncesionára projektu verejno-súkromného partnerstva.

Letecká vojenská nemocnica by po novom mala patriť pod rezort vnútra. Cieľom tohto rozhodnutia je rozšírenie rozsahu a zefektívnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti vojakom, policajtom, hasičom a ďalším príslušníkom silových zložiek. Bezodplatným prevodom by sa v prípade súhlasu vlády malo preniesť jej vlastníctvo a kompetencie z Ministerstva zdravotníctva SR na Ministerstvo vnútra SR.

Vláda bude rozhodovať aj o novom pavilóne pre slony africké, ktorý by mohol pribudnúť v Národnej zoologickej záhrade Bojnice. Celková hodnota stavby, ktorej súčasťou je výstavba ubikácie africkej fauny v ZOO, má byť takmer 4,3 milióna eur s DPH, pričom projektová dokumentácia stála 59.460 eur. Hlavným cieľom výstavby nového pavilónu je zabezpečiť pre slony vhodné kvalitatívne a kvantitatívne vyhovujúce chovné priestory. Slony africké chová zoologická záhrada v Bojniciach ako jediná na Slovensku.