Mannheim 21. marca (TASR) - Dôvera nemeckých investorov v ekonomiku zaznamenala tento mesiac prudký pokles, pod čo sa podpísala najnovšia kríza vo finančnom sektore. Tá ukončila päťmesačné zlepšovanie nálady investorov v najväčšej ekonomike Európy. Poukázali na to v utorok zverejnené najnovšie údaje Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hlavný index dôvery nemeckých investorov, ktorý poukazuje na ich očakávania v najbližších šiestich mesiacoch, dosiahol v marci 13 bodov, čo oproti februáru predstavuje pokles o 15,1 bodu. Vo februári pritom index dosiahol najvyššiu hodnotu za posledný rok. Analytici oslovení agentúrou Reuters s poklesom indexu počítali, očakávali však, že klesne iba na 17,1 bodu.

"Medzinárodné finančné trhy sú pod obrovským tlakom," povedal prezident ZEW Achim Wambach. Ako dodal, práve táto vysoká úroveň neistoty je vyjadrená v najnovších ekonomických očakávaniach investorov.

Aj v prípade hodnotenia súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku sú investori pesimistickejší. Príslušný index klesol v marci na -46,5 bodu z -45,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Analytici pritom počítali s miernym zlepšením situácie a indexom na úrovni -44,3 bodu.