OTS: CGTN: Návšteva Si Ťin-pchinga v Rusku má predstaviť „novú víziu" bilaterálnych vzťahov

Peking, 21. marca (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čínsky prezident Si Ťin-pching v ním podpísanom článku, ktorý bol v pondelok uverejnený v ruských médiách, uviedol, že sa teší na spoluprácu s ruským prezidentom Vladimírom Putinom s cieľom spoločne prijať novú víziu, nový plán a nové opatrenia pre rast komplexného strategického partnerstva Číny a Ruska v oblasti koordinácie v nadchádzajúcich rokoch.

Článok s názvom „Otvorenie novej kapitoly čínsko-ruského priateľstva, spolupráce a spoločného rozvoja" bol pred jeho štátnou návštevou Ruska uverejnený v ruských novinách Russian Gazette a na spravodajskej webovej lokalite RIA Novosti.

Si Ťin-pching pripomenul, že Rusko bolo prvou krajinou, ktorú navštívil po svojom zvolení za prezidenta pred desiatimi rokmi. Uviedol, že za posledné desaťročie navštívil Rusko osemkrát, zakaždým tam išiel s veľkými očakávaniami a vrátil sa s plodnými výsledkami.

V Si Ťin-pchingovom článku sa zdôrazňuje úloha interakcií na vysokej úrovni medzi oboma lídrami pri riadení čínsko-ruských vzťahov. Pri bilaterálnych a medzinárodných príležitostiach sa stretli 40-krát, pričom vypracovali plán spolupráce a včas komunikovali o hlavných medzinárodných a regionálnych otázkach spoločného záujmu.

Čína a Rusko upevnili vzájomnú politickú dôveru a vytvorili nový model vzťahov medzi veľkými krajinami na základe záväzku oboch strán nevytvárať aliancie, nekonfrontovať a neútočiť na žiadnu tretiu stranu, uviedol Si Ťin-pching.

Za posledných 10 rokov sa výrazne posilnila viacúrovňová spolupráca oboch krajín. Obchod medzi Čínou a Ruskom vlani presiahol 190 miliárd dolárov, čo je o 116 percent viac ako pred desiatimi rokmi. Obe strany tiež spolupracovali na rôznych projektoch vrátane vedeckých a technologických inovácií, cezhraničného elektronického obchodu a ďalších nových oblastí.

V článku čínsky prezident pripomenul zdroj svojej inšpirácie pri navrhovaní iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta, globálnej rozvojovej iniciatívy, globálnej bezpečnostnej iniciatívy a globálnej civilizačnej iniciatívy. Bolo to v marci 2013, keď vystúpil na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov, kde poznamenal, že „krajiny sú navzájom prepojené a závislé jedna od druhej na takej úrovni, aká tu ešte nebola".

„Spoločným záujmom celého ľudstva je svet, ktorý je jednotný a mierový, nie rozdelený a nestabilný," povedal Si Ťin-pching.

Pri riešení ukrajinskej krízy Si Ťin-pching zopakoval „objektívny a nestranný" postoj Číny, ktorý sprevádzajú jeho návrhy, ako je podpora všetkého úsilia vedúceho k mierovému urovnaniu krízy a zabezpečenie stability globálnych priemyselných a dodávateľských reťazcov.

Poznamenal, že stanovisko Číny k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy, dokument zverejnený minulý mesiac, bolo „konštruktívne pri zmierňovaní následkov krízy a uľahčovaní jej politického urovnania".

Si Ťin-pching uznáva, že zložitý problém nemá jednoduché riešenie, ale verí, že pokiaľ všetky strany prijmú víziu spoločnej, komplexnej, kooperatívnej a udržateľnej bezpečnosti a budú viesť rovnocenný, racionálny a na výsledky orientovaný dialóg a konzultácie, nájdu rozumný spôsob riešenia krízy, ako aj širokú cestu k trvalému mieru a spoločnej bezpečnosti vo svete.

https://news.cgtn.com/news/2023-03-20/Xi-s-Russia-visit-to-adopt-new-vision-for-bilateral-ties-1iknim761mE/index.html