Wiesbaden 20. marca (TASR) - Ceny nemeckých producentov vzrástli vo februári o necelých 16 %, čo predstavuje spomalenie rastu piaty mesiac po sebe a zároveň najslabší rast za takmer 1,5 roka. Trhy však očakávali, že ceny výrobcov budú vo februári rásť ešte miernejším tempom. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. Informoval o tom portál RTTNews.

Ceny nemeckých priemyselných výrobcov vzrástli minulý mesiac medziročne o 15,8 % oproti 17,6-percentnému zvýšeniu v prvom mesiaci roka. Februárové tempo rastu je tak najslabšie od septembra 2021. Analytici počítali s ešte výraznejším spomalením rastu, pričom očakávali, že ceny výrobcov vzrastú o 14,5 %.

Vývoj cien producentov do veľkej miery ovplyvnil slabší rast cien energií, aj keď tieto ceny mali kľúčový podiel na celkovom februárovom vývoji cien výrobcov. V danom mesiaci sa medziročne zvýšili o 27,6 %, zatiaľ čo v januári ich rast dosiahol 32,2 %. Bez započítania cien energií sa ceny nemeckých výrobcov zvýšili o 10,2 %.

Oproti predchádzajúcemu mesiacu ceny nemeckých producentov klesli o 0,3 %. Aj v tomto prípade sa vývoj cien líšil od prognózy analytikov, ktorí počítali s medzimesačným poklesom o 0,5 %.