Moskva/Wolfsburg 20. marca (TASR) - Súd v Nižnom Novgorode zmrazil ruské aktíva nemeckej automobilky Volkswagen po tom, ako sa na súd obrátila ruská automobilka GAZ, bývalý obchodný partner Volkswagenu. Pre najväčšiu automobilku v Európe to znamená ďalšie komplikácie v súvislosti s jej zhruba rok trvajúcim úsilím ukončiť aktivity na ruskom trhu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Podobne ako ďalšie firmy aj Volkswagen pozastavil minulý rok svoje aktivity v Rusku po tom, ako západné štáty uvalili na Moskvu sankcie za útok Ruska na Ukrajinu. Volkswagen sa následne usiloval predať svoje ruské aktíva vrátane kľúčového závodu v Kaluge s výrobnou kapacitou 225.000 áut ročne a závodu v Nižnom Novgorode, kde vyrábal v spolupráci s firmou GAZ. Jeho rozhodnutie z augusta minulého roka ukončiť v tomto závode výrobu však GAZ napadol s tým, že ide o porušenie kontraktu a od Volkswagenu žiadal 15,6 miliardy rubľov, v prepočte 201 miliónov USD (189,21 milióna eur).

Súd v Nižnom Novgorode svojím rozhodnutím v pondelok všetky aktíva Volkswagenu v Rusku zmrazil do doby, dokiaľ sa spory s firmou GAZ nevyriešia. Ruská automobilka sa podľa agentúry Reuters k verdiktu súdu odmietla vyjadriť. Volkswagen, ani ruské ministerstvo priemyslu na otázky nereagovali.

(1 EUR = 1,0623 USD)