Varšava 20. marca (TASR) - Priemyselná produkcia v Poľsku vo februári nečakane klesla, prvýkrát takmer za tri roky. Uviedol to v pondelok poľský štatistický úrad, ktorý okrem toho zverejnil údaje o vývoji cien výrobcov. Tie zaznamenali najslabšie tempo rastu za posledný rok. Informoval o tom server RTTNews.

Priemyselná výroba v Poľsku klesla vo februári medziročne o 1,2 % po tom, ako v januári zaznamenala rast o 1,8 %. Februárový výsledok predstavuje prvý pokles produkcie v priemysle od mája 2020, v ktorom sa priemyselná výroba prepadla o 16,9 %.

Analytici počítali s pokračovaním rastu, aj keď slabším tempom než na začiatku roka. Očakávali, že priemyselná produkcia v krajine vzrastie vo februári o 1 %.

Produkcia vo výrobnom sektore klesla o 0,9 % a výroba v oblasti elektrickej energie, plynu, pary a klimatizácie zaznamenala pokles o 4,7 %. Naopak, produkcia v ťažobnom sektore vzrástla, a to o 3,5 %.

V separátnej správe poľský štatistický úrad zverejnil údaje o vývoji cien priemyselných producentov. Informoval, že ceny výrobcov vzrástli minulý mesiac medziročne o 18,4 % po 20,1-percentnom raste v prvom mesiaci roka. Februárový údaj tak predstavuje najslabšie tempo rastu cien priemyselných producentov od februára minulého roka, v ktorom sa ceny výrobcov zvýšili o 16,1 %.