Luxemburg 20. marca (TASR) - Obchodný deficit v eurozóne sa po úprave o sezónne vplyvy na začiatku tohto roka zmiernil, keď pokles dovozu prekonal tempo poklesu vývozu. V prípade neočistených údajov sa však obchodný schodok mierne zvýšil. Informoval o tom server RTTNews, ktorý sa odvolal na pondelkové údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Deficit v obchode s tovarom dosiahol v eurozóne v januári po úprave o sezónne vplyvy 11,3 miliardy eur. V decembri predstavoval 13,4 miliardy eur. Oproti decembru sa zmiernil pokles vývozu aj dovozu, v prípade exportu však pokles predstavoval 1,1 %, zatiaľ čo pokles dovozu 1,8 %.

Obchodný schodok na neočistenej báze zaznamenal v januári 30,6 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa tak mierne zvýšil, keď v januári 2022 dosiahol 30,2 miliardy eur. Dôvodom boli zvýšené náklady na dovoz energií.

Export sa medziročne zvýšil o 11 % a v porovnaní s vývojom v závere minulého roka sa tempo rastu mierne zrýchlilo. V decembri medziročný rast vývozu predstavoval 9 %. Zrýchlil sa aj rast dovozu, avšak v porovnaní s exportom bol miernejší. Zatiaľ čo v decembri dovoz vzrástol medziročne o 8,9 %, v januári jeho rast dosiahol 9,7 %.

Za celý minulý rok sa export tovarov z eurozóny zvýšil o 18 %, dovoz však vzrástol o 37,7 %. Výsledkom je obchodný schodok eurozóny za rok 2022 na úrovni 333,5 miliardy eur. V roku 2021 pritom eurozóna zaznamenala obchodný prebytok 105,3 miliardy eur.