Bratislava 18. marca (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 11. týždni 2023:

Washington 13. marca (TASR) - Po Silicon Valley Bank (SVB) zatvorili americké regulačné úrady ďalšiu banku. Len dva dni po SVB postihol v nedeľu (12. 3.) rovnaký osud newyorskú Signature Bank, ktorej zatvorenie predstavuje tretí najväčší krach v americkom bankovom systéme.

Moskva 13. marca (TASR) - Rusko v uplynulom roku dosiahlo prebytok bilancie zahraničného obchodu vo výške 332,4 miliardy USD (314 miliárd eur). Ruská colná správa v pondelok uviedla, že prebytok v porovnaní s rokom 2021 vzrástol o 68 %.

Varšava 13. marca (TASR) - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zhoršila výhľad rastu poľskej ekonomiky. V pondelok uviedla, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny by sa mal tento rok zväčšiť o 0,7 % namiesto pôvodne očakávaných 1,1 %.

Wolfsbug 13. marca (TASR) - Nemecká automobilka Volkswagen (VW) postaví svoju prvú severoamerickú továreň na batérie v Kanade. Oznámila to šesť mesiacov po podpise memoranda o porozumení s touto krajinou. Zabezpečí si tak prístup ku kľúčovým surovinám pre batérie ak k stimulom v USA.

Menlo Park 14. marca (TASR) - Meta Platforms, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, ruší ďalších 10.000 pracovných miest a neobsadí 5000 otvorených pozícií, pretože znižuje náklady.

Štrasburg 14. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok v Európskom parlamente v Štrasburgu navrhla reformu koncepcie trhu s elektrinou v EÚ. Cieľom je urýchliť využívanie obnoviteľných zdrojov energie a postupné ukončenie používania plynu, znížiť vplyv kolísavých cien fosílnych palív na peňaženky, lepšie chrániť Európanov pred prudkým nárastom cien a manipuláciou s trhom a zabezpečiť, aby bol priemysel EÚ čistý a konkurencieschopnejší.

Zürich 14. marca (TASR) - Švajčiarska banka Credit Suisse v utorok priznala "podstatné nedostatky" vo svojich vnútorných kontrolách. Banka, ktorou v uplynulých rokoch otriasli viaceré škandály, to uviedla pri zverejnení výročnej správy. Tá bola odložená po otázkach amerických regulačných úradov, ktoré sa týkali jej účtovných kníh.

Zürich 15. marca (TASR) - Hlavný akcionár banky Credit Suisse, ktorým je Saudská národná banka, v stredu vylúčil ďalšiu finančnú investíciu do švajčiarskeho bankového giganta, ktorý sa dostal do problémov.

Soul 15. marca (TASR) - Južná Kórea plánuje vybudovať najväčšie centrum na výrobu počítačových čipov na svete s využitím súkromných investícií vo výške 230 miliárd USD (približne 214,21 miliardy eur), prevažne od spoločnosti Samsung.

Zürich 16. marca (TASR) - Credit Suisse vo štvrtok oznámila, že si od švajčiarskej centrálnej banky požičia 50 miliárd frankov (51,40 miliardy eur) na posilnenie likvidity a dôvery investorov potom, čo prepad jej akcií zvýšil obavy z globálnej bankovej krízy.

Brusel 16. marca (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla komplexný súbor opatrení na zabezpečenie prístupu EÚ k bezpečným, diverzifikovaným, cenovo dostupným a udržateľným dodávkam kritických surovín, ktoré sú nevyhnutné pre strategické sektory ekonomiky, čisté technológie, rozvoj digitalizácie, letectva a obrany.

Frankfurt nad Mohanom 16. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 3,50 %. Banka tak zotrvala na pôvodných plánoch, napriek najnovším otrasom na finančných trhoch.

Frankfurt nad Mohanom 16. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) zlepšila vo štvrtok prognózu vývoja ekonomiky eurozóny v tomto roku a oproti pôvodnému odhadu očakáva dvojnásobne vyššie tempo rastu. K zlepšeniu prognózy podľa banky čiastočne prispelo zníženie cien energií.

New York 17. marca (TASR) - Po kolapse Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank hrozil v USA pád ďalšej banky, tentoraz First Republic. Jej možnému krachu však zabránila pomoc najväčších amerických bánk.

Viedeň 17. marca (TASR) - Úplné zastavenie dovozov zemného plynu z Ruska by pre Európsku úniu znamenalo iba to, že bude závislá od energií z iných zdrojov. Uviedol to v piatok šéf rakúskeho Inštitútu pre ekonomický výskum (WIFO) Gabriel Felbermayr. Rakúsko podľa neho dúfa, že konflikt na Ukrajine sa v strednodobom horizonte skončí a v novom povojnovom svete by malo existovať zmiešané portfólio energií namiesto takého, ktoré sa zameria iba na skvapalnený zemný plyn z USA.