Bratislava 11. marca (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 10. týždni 2023:

Bratislava 6. marca (TASR) – Americký výrobca elektromobilov Tesla znižuje ceny svojich dvoch najdrahších modelov. Spoločnosť o tom informovala v nedeľu prostredníctvom svojej internetovej stránky. Cena modelu S podľa Reuters klesne o 4 % a cena drahšieho modelu X o 9 %.

Moskva 6. marca (TASR) - Predaj áut v Rusku sa vo februári 2023 medziročne prepadol o 62,1 %, keďže sankcie Západu proti Moskve pre vojnu na Ukrajine spôsobujú aj naďalej problémy tomuto odvetviu. Oznámila to v pondelok Asociácia európskych podnikov (AEB). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Paríž 6. marca (TASR) - Francúzska vláda v pondelok oznámila, že uzavrela dohodu s veľkými maloobchodníkmi o cenovom strope pre mnohé potraviny v snahe zmierniť tlak inflácie na domácnosti. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Hannover 6. marca (TASR) - Do Nemecka dorazila prvá veľká zásielka nafty zo Spojených arabských emirátov (SAE) na základe dohody, ktoré obe krajiny uzavreli minulý rok, keď kancelár Olaf Scholz navštívil Abú Zabí.

Peking 7. marca (TASR) - Vývoz Číny za prvé dva mesiace roka klesol, výsledky však boli lepšie, než sa očakávalo. Pokles zaznamenal aj dovoz, pričom v tomto prípade bolo tempo jeho poklesu výraznejšie, než predpokladali analytici. Výsledky čínskeho obchodu tak poukazujú na spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky a slabý dopyt na čínskom trhu.

Frankfurt nad Mohanom 7. marca (TASR) - Inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne sa na začiatku tohto roka znížili, avšak očakávania, čo sa týka zvyšovania miezd, pokračovali v raste. Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Berlín 7. marca (TASR) - Nemecko plánuje zakázať telekomunikačným operátorom používať určité zariadenia od čínskych spoločností Huawei a ZTE v sieťach 5G. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť. Uviedol to zdroj z vlády, ktorý nechcel byť menovaný. Nemecký zákaz by mohol zahŕňať aj komponenty už zabudované do sietí. Operátori by ich tak museli odstrániť a vymeniť, tvrdia nemecké médiá.

Luxemburg 8. marca (TASR) - Ekonomika eurozóny zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka medzikvartálne nulové tempo rastu. Uviedol to v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat v rámci spresnených údajov. Výsledky tak revidoval smerom nadol, keď v predbežnom odhade z polovice februára uvádzal mierny rast ekonomiky eurozóny o 0,1 %.

Ottawa 8. marca (TASR) - Kanadská centrálna banka (Bank of Canada, BoC) v stredu ponechala svoju kľúčovú jednodňovú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 4,5 %, keďže inflácia sa zmiernila. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters. BoC sa tak stala prvou veľkou centrálnou bankou, ktorá prerušila cyklus zvyšovania úrokov v rámci boja proti inflácii, keďže tlaky na ceny sa podľa prognóz zmierňujú.

Washington 8. marca (TASR) - Cieľom pripravovaného návrhu rozpočtu amerického prezidenta Joea Bidena je znížiť deficity o takmer 3 bilióny USD (2,84 bilióna eur) v priebehu nasledujúceho desaťročia. Uviedli to predstavitelia administratívy, ktorí nechceli byť menovaní.

Praha 9. marca (TASR) - Zahraničnoobchodná bilancia Českej republiky sa v januári 2022 skončila s prebytkom, po 11 mesiacoch deficitu. A vyšším než pred rokom. TASR o tom informuje na základ údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Mníchov 9. marca (TASR) - Nemecká automobilka BMW dosiahla vlani rekordný zisk 18,6 miliardy eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to bolo takmer o polovicu viac, oznámila skupina vo štvrtok. Tržby spoločnosti sa zvýšili o 28 % na 142,6 miliardy eur. Zisk BMW pred úrokmi a zdanením v roku 2022 vzrástol o 4,5 % na 14 miliárd eur.

Miláno 9. marca (TASR) - Nadnárodná automobilka Stellantis vo štvrtok oznámila, že v rámci prechodu na elektrické modely bude využívať svoj závod Cassino v strednom Taliansku na výrobu áut založených na platforme STLA Large.

Paríž 9. marca (TASR) - Štrajky vo Francúzsku proti navrhovaným zmenám v dôchodkovom systéme aj vo štvrtok blokovali dodávky paliva a výrobu elektriny na niekoľkých miestach. Dodávky elektriny sa tak v dôsledku štrajku znížili o 8,2 gigawattu (GW) alebo o 13 % celkovej produkcie v niektorých jadrových, tepelných a vodných elektrárňach, ukázali údaje energetickej spoločnosti EDF.

Paríž/Frankfurt nad Mohanom 10. marca (TASR) - Akcie európskych bánk sa v piatok ráno výrazne oslabili. Hlavným dôvodom bol štvrtkový (9. 3.) pád bankových titulov v USA spôsobený problémami Silicon Valley Bank (SVB).

New York/Londýn 10. marca (TASR) - Bitcoin padol o 8 % a jeho cena klesla na 7-týždňové minimum pod 20.000 USD (18.950 eur). Výrazne sa oslabili aj ďalšie kryptomeny, ich celková trhová kapitalizácia sa počas štvrtka (9. 3.) znížila o viac než 6 % z 1 bilióna USD na 942 miliárd USD. Hlavným dôvodom prudkého poklesu je likvidácia kryptobanky Silvergate Capital.

Viedeň 10. marca (TASR) - Deficit bilancie rakúskeho zahraničného obchodu v uplynulom roku prudko vzrástol na takmer 20 miliónov eur z necelých 13 miliárd eur v roku 2021. Obchodnú bilanciu negatívne ovplyvnili najmä vysoké ceny zemného plynu, uviedol v piatok rakúsky štatistický úrad.