Bratislava 11. marca (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky vydaných v ekonomickom servise TASR v 10. týždni 2023:

Bratislava 6. marca (TASR) - Zaistenie takmer 20 kilogramov (kg) omamných a psychotropných látok (OPL) je výsledkom protidrogových akcií, ktoré v uplynulých týždňoch vykonali príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) v spolupráci s Policajným zborom (PZ). Zo zaisteného množstva by bolo možné vyrobiť asi 30.000 jednotlivých dávok OPL, pričom ich cena na čiernom trhu by sa pohybovala v rozmedzí od 75.000 do 375.000 eur, informovala v pondelok hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Bratislava 7. marca (TASR) – Hrubý domáci produkt Slovenska v roku 2022 vzrástol v stálych cenách (sezónne neupravený) o 1,7 % a dosiahol nominálny objem 107,7 miliardy eur. Výkon ekonomiky bol súčasne o 1,2 % vyšší ako tesne pred pandémiou v porovnaní s rokom rokom 2019. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 7. marca (TASR) – Investície na Slovensku vlani vzrástli o 6,3 % na 25,1 miliardy eur. Tvorba hrubého fixného kapitálu z toho tvorila objem 21,8 miliardy eur pri medziročnom náraste v stálych cenách o 6,5 %, ale do úrovne roka 2019 chýbalo 4,8 %. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 7. marca (TASR) - Spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) vlani dosiahla zisk po zdanení vo výške 105,14 milióna eur. Informovali o tom v utorok na tlačovej besede predstavitelia spoločnosti.

Bratislava 7. marca (TASR) - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) po prvých dvoch mesiacoch roka zvýšila odhadovanú úroveň deficitu verejných financií. Schodok podľa nej môže v tomto roku dosiahnuť 7,439 miliardy eur alebo 6,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V januári ešte očakávala deficit na úrovni 6 % HDP.

Bratislava 8. marca (TASR) - Počas roka 2022 sa v SR dokončilo spolu 20.220 bytov, čo bol o 2,1 % nižší počet ako v roku 2021. V posledných troch mesiacoch roka 2022 sa dokončilo 6030 bytov, čo predstavovalo medziročný pokles o 9,2 % a zároveň najnižší počet dokončených bytov v poslednom štvrťroku od roku 2017. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 8. marca (TASR) – Výška všeobecného vymeriavacieho základu za rok 2022 je 15.648 eur. Stanovený všeobecný vymeriavací základ využije Sociálna poisťovňa (SP) aj pri výpočte dôchodkových a ďalších dávok - nemocenských, úrazových, garančných a dávok v nezamestnanosti. V stredu o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

Bratislava 8. marca (TASR) - Držiteľom titulu EY Podnikateľ roka 2022 Slovenskej republiky sa stal Juraj Fehervari zo spoločnosti Be Lenka, ktorá podniká v segmente udržateľnej barefootovej obuvi. Ocenenie EY Začínajúci podnikateľ roka 2022, určené pre podnikateľov, ktorých firmy fungujú na trhu minimálne dva a nie viac ako päť rokov, si prevzali Lucia Huong Šimeková a Quoc Thang Tran za spoločnosť Food Project. Titul EY Technologický podnikateľ roka 2022 získal Tomáš Nerád zo spoločnosti Diplomat Dental, informovala v stredu spoločnosť EY (Ernst & Young).

Bratislava 9. marca (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyhlási tento rok pre najmenej rozvinuté okresy 20 výziev za viac ako 12 miliónov eur. Prvé výzvy vyhlásené v marci sú určené pre 15 okresov. Pre zvyšných päť najmenej rozvinutých okresov sú plánované výzvy na apríl. Informoval o tom vo štvrtok na tlačovej konferencii štátny tajomník MIRRI Dušan Velič.

Bratislava 10. marca (TASR) - Priemyselná produkcia SR v januári tohto roka medziročne klesla o 8,6 %. Priemysel tak len mierne utlmil tempo výrazného zaostávania z decembra, keď pokles dosiahol dvojcifernú hodnotu 10,7 %. Produkcia v tomto odvetví bola medziročne nižšia už štvrtý mesiac za sebou, pričom tretí mesiac útlm prekračoval hodnotu 8 %. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.