Hannover 10. marca (TASR) - Nemecký výrobca nákladných vozidiel Daimler Truck zaznamenal vo 4. štvrťroku 2022 nárast tržieb aj zisku, ktorý bol ale menší, ako mu predpovedali analytici. Spoločnosť však zvýšila odhad príjmov v tomto roku vďaka zlepšeniu situácie v dodávateľskom reťazci. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Upravený prevádzkový zisk automobilky pred úrokmi a zdanením (EBIT) za 4. štvrťrok vzrástol o 73 % na 1,025 miliardy eur z 594 miliónov eur v rovnakom období predchádzajúceho roka. Tržby sa zvýšili o 30 % na 14,78 miliardy eur z 11,345 miliardy eur rok predtým. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, však očakávali EBIT 1,2 miliardy eur a tržby 14,92 miliardy eur.

Automobilka Daimler Truck v piatok uviedla, že v tomto roku očakáva nárast príjmov, keďže zlepšujúci sa čínsky trh, zmiernenie problémov s nedostatkom čipov a stabilizácia v dodávateľských reťazcoch zvýšia jej zisk, pričom rastúce náklady bude prenášať na zákazníkov prostredníctvom zvyšovania cien.

Ale v Európe sa autobusová divízia ešte celkom nezotavila z vplyvu pandémie ochorenia COVID-19 na cestovanie, uviedlo vedenie firmy v piatok pri prezentácii výsledkov.

Napriek tomu výrobca nákladných vozidiel a autobusov očakáva, že jeho globálne tržby tento rok vzrastú na 55 až 57 miliárd eur.

Oznámil tiež vyplatenie dividendy za minulý rok vo výške 1,30 eura na akciu, prvej od svojho odčlenenia od automobilky Mercedes-Benz a kótovania na burze.