Peking 30. januára (TASR) - Čínsky výrobca elektromobilov BYD zaznamenal za minulý rok 2022 strmý nárast príjmov, ktorý prekonal aj odhady analytikov. Ukázali to údaje z hlásenia automobilky pre burzu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Podľa týchto údajov vykázala BYD za rok 2022 čistý príjem 17 miliárd jüanov (2,31 miliardy eur), čo predstavuje nárast oproti roku 2021 až o 458 %. Ekonómovia pritom predpovedali výrobcovi elektromobilov čistý príjem 13,2 miliardy CNY.

Očakáva sa tiež, že tržby spoločnosti, ktorú podporuje aj americký miliardár a investor Warren Buffett, sa takmer zdvojnásobili na 400 miliárd CNY. Spoločnosť BYD uviedla, že jej tržby pravdepodobne presiahli 420 miliárd CNY.

BYD predala v minulom roku 1,86 milióna nových energetických vozidiel, čo je viac ako za predchádzajúce štyri roky dohromady. Spoločnosť sa vyhla niektorým problémom v dodávateľských reťazcoch, ktoré poškodzujú jej konkurentov, vďaka svojej schopnosti vyrábať si kľúčové komponenty vrátane batérií a polovodičov.

(1 EUR = 7,369 CNY)