Dakar 22. januára (TASR) - Západné štáty pracujú na cenových stropoch pre ruské ropné produkty tak, aby zároveň zabezpečili pokračovanie plynulých dodávok ruskej nafty, trhy sú však komplikované a je možné, že veci nepôjdu úplne podľa plánu. Uviedla to cez víkend americká ministerka financií Janet Yellenová. Informovala o tom agentúra Reuters.

Skupina G7 zaviedla cenový strop na ruskú ropu od 5. decembra, a to na úrovni 60 USD (55,42 eura) za barel (159 litrov). Zároveň začala pracovať na zavedení stropov aj pri cenách ruských ropných produktov, pričom tie by mali vstúpiť do platnosti 5. februára. Teda v rovnaký deň, v aký začne platiť zákaz dovozu ruskej nafty do Európskej únie.

Ako povedala Yellenová novinárom v Dakare, kam pricestovala v rámci návštevy troch afrických krajín, v súčasnosti G7 sa práce na cenových stropoch finalizujú. Jeden bude pokrývať produkty s vyššou hodnotou, ktoré sa zvyčajne predávajú s cenovou prirážkou voči cene ropy, a druhý produkty predávané so zľavou. Sem patrí napríklad vykurovací olej.

Dodala, že stanovenie nových cenových stropov sa ukázalo komplikovanejšie než v prípade cenového stropu na samotnú ropu. Jedným z dôvodov je väčší počet produktov, pri ktorých sa rôzne stanovujú ceny, a druhým zabezpečenie pokračovania plynulých dodávok ruskej nafty na svetové trhy.

"Je to komplikovanejšie, tvrdo sme však pracovali na tom, aby sme dosiahli rovnaký cieľ ako v prípade ruskej ropy," povedala Yellenová. "Vždy je možné, že veci sa nebudú vyvíjať podľa plánu, študovali sme však tieto trhy veľmi podrobne a sme presvedčení, že prídeme s cenovými stropmi, ktoré budú schopné docieliť to isté, čo sa nám doteraz podarilo docieliť s ropou," uviedla s tým, že nie sú vylúčené v budúcnosti určité úpravy.

(1 EUR = 1,0826)