Wolfsburg 1. decembra (TASR) - Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) a jeho dcérska spoločnosť na výrobu batérií PowerCo SE začali hľadať miesto pre prvú továreň automobilky na batérie v Severnej Amerike. Kanada bohatá na minerály je "logickou voľbou" pre výstavbu prvej gigafabriky VW mimo Európy, uviedol zdroj zo spoločnosti, ktorý nechcel byť menovaný. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa zdroja by bol tento krok rozšírením memoranda o porozumení, ktoré Volkswagen podpísal s Kanadou v auguste, pričom sa vtedy dohodli na zintenzívnení úsilia o zabezpečenie prístupu k lítiu, niklu a kobaltu.

Európski výrobcovia áut sú pod tlakom, aby vyrábali batérie doma, ale toto odvetvie priemyslu je na starom kontinente stále v začiatkoch.

V septembri Volkswagen oznámil spoločný podnik s belgickou firmou Umicore v hodnote 2,9 miliardy USD (2,79 miliardy eur).

Člen predstavenstva Volkswagenu pre technológie Thomas Schmall pri hľadaní miesta v Severnej Amerike povedal, že rámcové podmienky v Severnej Amerike sú veľmi atraktívne, vyhrá však najkonkurencieschopnejšia lokalita.

(1 EUR = 1,0376 USD)