Tokio 26. septembra (TASR) - Výrobný sektor v Japonsku v septembri pokračoval v raste, ale najpomalším tempom za 20 mesiacov. Ukázal to v pondelok najnovší prieskum Jibun Bank, ktorý TASR prevzala od agentúry RTTNews.

Podľa predbežných údajov sa index nákupných manažérov (PMI) z japonského výrobného sektora znížil na 51 bodov z 51,5 bodu v auguste.

Septembrová hodnota indexu je najnižšia od januára 2021, ale udržal sa nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Prieskum ďalej ukázal, že produkcia aj nové objednávky sa v septembri opäť znížili, už tretí mesiac po sebe, keďže vysoké ceny narušili dopyt po japonskom tovare.

Rast výrobných cien sa v septembri mierne zrýchlil a pohybuje sa blízko júnového vrcholu. Naproti tomu podnikateľská dôvera vo výrobnom sektore klesla na päťmesačné minimum.

Naproti tomu aktivita v sektore služieb v septembri ožila a jeho PMI sa zvýšil na 51,9 bodu zo 49,5 bodu v auguste.

Firmy, ktoré zaznamenali rast, to pripísali menšiemu počtu obmedzení spojených s ochorením COVID-19, pričom septembrový prieskum zaznamenal najsilnejší nárast dopytu po službách od júna.

Aj kombinovaný PMI pre oba sektory, výrobu aj služby, v septembri stúpol na 50,9 zo 49,4 bodu.