Nitra 23. septembra (TASR) - Viaceré časti západného Slovenska začínajú mať po letných suchách vážne problémy s nedostatkom vodných zdrojov. Podľa Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti (ZSVS) sa v tomto roku problémy prejavili poklesom hladín v studniach a zníženou výdatnosťou prameňov.

Generálny riaditeľ ZSVS Marek Illéš uviedol, že vážne problémy boli napríklad na území Zlatomoravského regiónu. "Tu máme naozaj veľké ťažkosti pri zásobovaní niektorých obcí. Miestne vodojemy sme museli dotovať pitnou vodou, pretože tunajšie zdroje nestačili na zásobovanie obyvateľstva," povedal.

ZSVS upozornila, že v poslednom období vyschol napríklad prameň Zvernica a na polovici ďalších využívaných prameňov je pozorovaný dlhodobý pokles ich výdatnosti. "Kým v minulosti bývali rezervné zdroje využívané na približne 25 percent, v roku 2022 sme ich museli využiť až na 100 percent ich kapacity," povedal Illéš.

V súčasnosti prevádzkuje ZSVS celkovo 167 vodárenských zdrojov, z ktorých je 63 prameňov a 104 studní. "Za posledné obdobie sa nám však ich hladina dlhodobo znižuje. Je potrebné investovať do budovania nových vodných zdrojov, studní a vrtov a tiež do budovania diaľkových prívodných potrubí," doplnil Illéš.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

van lem