Brusel 23. septembra (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala v septembri v poklese, tretí mesiac po sebe, pričom rozsah poklesu bol bez započítania obdobia pandémie najvýraznejší za viac než deväť rokov. Informoval o tom server tradingeconomics, ktorý sa odvolal na údaje S&P Global.

Predbežný kompozitný index nákupných manažérov S&P Global pre súkromný sektor eurozóny, ktorý zahrnuje vývoj vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v septembri 48,2 bodu oproti augustovej hodnote 48,9 bodu. Bol to tretí mesiac poklesu aktivity v eurozóne v rade. To znamená, že index dosiahol menej než 50 bodov, čo je hranica oddeľujúca rast od poklesu. Navyše, ak sa nezapočíta obdobie pandémie nového koronavírusu, septembrová hodnota indexu je najnižšia od mája 2013.

Prehĺbenie poklesu zaznamenali obidve oblasti súkromného sektora. Index nákupných manažérov pre výrobný sektor klesol v septembri na 48,5 bodu zo 49,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci a index poukazujúci na aktivitu v oblasti služieb klesol zo 49,8 bodu na 48,9 bodu.