Dubnica nad Váhom 22. septembra (TASR) – Využitie regenerovaných batérií z elektromobilov ako úložisko energie v ekologických objektoch bude konkrétnym výsledkom spolupráce dubnickej spoločnosti ZTS Výskum a Vývoj (VV) so spoločnosťou Pribila. Informoval o tom predseda predstavenstva ZTS VV Stanislav Králik.

Spoločnosť ZTS VV bude podľa neho batérie dodávať do úložísk pre novostavby rodinných domov či iné stavebné objekty s ekologickým charakterom. Dubnická spoločnosť podpísala memorandum o spolupráci s firmou Pribila z Rohožníka, ktorej poskytne prvý testovací prototyp batériového úložiska vhodný pre stavebný objekt.

"Hlavným cieľom spolupráce je zlepšiť ekologickú stopu batériových systémov pri zachovaní ekonomických cieľov znovuvyužitím vyradených batérií. Naše inovácie menia pohľad na využiteľnosť vyradených li-iónových akumulátorov, ktorých recyklácia je finančne nákladná. Rovnako však tiež podporujú možnosti využívania zelenej energie vďaka cenovo dostupnejším riešeniam určeným na jej uskladnenie a otvárajú tak cestu dostupnejším zdrojom energie," uviedol Králik.

Projekt regenerácie použitých batérií z elektromobilov splnil kritériá Európskej komisie a spoločnosť naň získala nenávratný finančný príspevok od Ministerstva hospodárstva SR. Inovácia je súčasťou projektu spoločného európskeho záujmu (IPCEI) s názvom European Battery Innovation a zaradila sa medzi 42 jedinečných európskych projektov.