Brusel 3. decembra (TASR) - Aktivita firiem v eurozóne sa minulý mesiac zrýchlila, ale menej, ako naznačil rýchly odhad. A jej oživenie môže byť len dočasné, keďže rast dopytu zoslabol a obavy z variantu omikron nového koronavírusu podkopali optimizmus firiem. Ukázali to v piatok spresnené údaje spoločnosti IHS Markit.

Podľa prieskumu sa kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v novembri 2021 zvýšil na 55,4 bodu z októbrových 54,2 bodu.

Spresnená hodnota indexu je nižšia ako 55,8 bodu pri rýchlom odhade, ale stále sa drží nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

„Zlepšenie tempa hospodárskeho rastu, ktoré signalizuje PMI eurozóny, zrejme nebude trvať dlho,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit.

Upozornil pritom, že v novembri sa zhoršil nielen dopyt, ale aj očakávania firiem o budúcom raste, keďže sa ich obavy z pandémie opäť zintenzívnili.

Čiastkový index nových objednávok pritom klesol v novembri na 54,7 z 55,1 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota od apríla.

Aj spresnený PMI dominantného sektora služieb v eurozóne v novembri vzrástol menej, a to na na 55,9 namiesto 56,6 bodu z októbrových 54,6 bodu. A zároveň index očakávaní podnikateľov, ktorý meria optimizmus v súvislosti s vývojom v budúcom roku, sa znížil na 66,7 bodu zo 69 bodov, čo je jeho najmenšia hodnota od februára.

Európa zápasí s ďalšou vlnou pandémie nového koronavírusu, preto vlády opätovne zaviedli obmedzenia. Svetová zdravotnícka organizácia zároveň začiatkom tohto týždňa uviedla, že variant omikron je veľmi nákazlivý.

Williamson pripomenul, že prieskum sa uskutočnil pred správami o variante omikron, takže hodnotenie krátkodobých vyhliadok sa nevyhnutne ešte viac zhorší.

Obmedzenia spojené s pandémiou majú väčší vplyv na služby ako na výrobný sektor, ktorého rast sa minulý mesiac mierne zrýchlil. Konkrétne PMI výrobného sektora po očistení od sezónnych vplyvov v novembri veľmi mierne stúpol na 58,4 bodu z októbrových 58,3 bodu. Ale problémy v dodávateľskom reťazci sa zhoršili, čím sa obmedzila produkcia a náklady na suroviny sa zvýšili najstrmšie za viac ako dve desaťročia.

Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, najvyšší PMI zaznamenalo v novembri Írsko, aj keď je jeho hodnota 59,3 bodu najnižšia hodnota za sedem mesiacov.

V ostatných sledovaných krajinách menového bloku sa však, naopak, rast súkromného sektora zrýchlil, pričom v prípade Španielska dosiahol trojmesačné maximum 58,3 bodu a v Taliansku 57,6 bodu (tiež trojmesačné maximum). Francúzsky PMI na úrovni 56,1 bodu bol síce menší ako 56,3 bodu pri rýchlom odhade, ale aj tak predstavuje štvormesačné maximum. Aj nemecký PMI na úrovni 52,2 bodu zaostal za rýchlym dohadom (52,8 bodu), ale je najväčší za dva mesiace.