Londýn 1. novembra (TASR) - Aktivita v britskom výrobnom sektore zaznamenala v októbri zrýchlenie rastu, prvé za päť mesiacov. Podpísali sa pod to nové objednávky, ktoré rovnako zrýchlili tempo rastu, naopak, rast produkcie sa pre problémy v dodávateľských reťazcoch spomalil. Poukázali na to konečné údaje spoločnosti IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit a logistického inštitútu CIPS pre britský výrobný sektor dosiahol v októbri 57,8 bodu oproti 57,1 bodu v septembri, čo bolo sedemmesačné minimum. Výsledok je o niečo lepší aj v porovnaní s rýchlym odhadom, ktorý stanovil októbrový index na úrovni 57,7 bodu. Rast sektora od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

K zrýchleniu prispeli nové objednávky, aj keď nové exportné objednávky zaznamenali pokles. Výsledky v tejto oblasti podporilo zlepšenie ekonomickej situácie, následne zlepšenie v oblasti zamestnanosti, čo zvýšilo dopyt zo strany spotrebiteľov.

Výraznejšiemu zrýchleniu rastu aktivity vo výrobnom sektore zabránili problémy v produkcii, ktorá síce pokračovala v raste, avšak najslabším tempom za osem mesiacov. Vývoj produkcie ovplyvnili najmä pokračujúce komplikácie v dodávateľských reťazcoch, nedostatok surovín a zamestnancov.