Washington 23. júla (TASR) - Expanzia aktivity v súkromnom sektore v USA sa v júli spomalila druhý mesiac po sebe. To signalizuje ochladzovanie rastu ekonomiky po robustnom 2. kvartáli.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti IHS Markit, ktorý zahŕňa služby aj výrobný sektor, v júli podľa rýchleho odhadu klesol na 4-mesačné minimum 59,7 bodu zo 63,7 bodu v júni. Index však zostáva vysoko nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Firmy po znovuotvorení ekonomiky bojujú s nedostatkom materiálov a pracovnej sily, čo podporuje infláciu. Prieskum IHS Markit potvrdzuje očakávania ekonómov, že rast sa po zrýchlení v 2. kvartáli podporenom masívnymi fiškálnymi stimulmi opäť spomalí.

Ekonomiku aj po slabnutí vplyvu fiškálnych stimulov podporuje vysoký dopyt, keďže úspory domácností počas pandémie prudko stúpli. Takisto trh práce pokračuje v zotavovaní a mzdy sa zvyšujú, keďže firmy sa preťahujú o pracovníkov.

PMI pre sektor služieb, na ktorý v USA pripadajú viac než dve tretiny ekonomickej aktivity, v júli padol na 59,8 bodu zo 64,6 v júni. Ekonómovia počítali s nárastom na 64,8 bodu. PMI pre výrobný sektor naopak vzrástol na rekordné maximum 63,1 bodu zo 62,1 %, pričom ekonómovia očakávali zníženie na 62 bodov.