Bern 22. júla (TASR) - Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche zaznamenal za 1. polrok tohto roka mierny pokles čistého zisku, výsledky však ovplyvnili negatívne kurzové vplyvy. Navyše, po úprave o kurzové vplyvy firma vykázala rast zisku.

Spoločnosť informovala, že za prvých šesť mesiacov roka zaznamenala čistý zisk 8,22 miliardy švajčiarskych frankov (7,58 miliardy eur). Medziročne to predstavuje pokles o 3 %, v prípade nezapočítania kurzových vplyvov však zisk o 2 % vzrástol.

Tržby dosiahli 30,71 miliardy CHF, čo medziročne znamená rast o 5 %. Po úprave o kurzové vplyvy rast dosiahol 8 %.

Výsledky spoločnosti do veľkej miery podporil dopyt po testoch na ochorenie COVID-19. Tržby diagnostickej divízie vzrástli až o 51 %, čo výrazne vykompenzovalo výsledky vo farmaceutickej divízii, ktorej tržby klesli o 3 %. Firma však dodala, že po slabom začiatku roka sa v 2. kvartáli predaj liekov zvýšil.

Firma Roche zároveň informovala, že svoj celoročný výhľad tržieb ponechala nezmenený. Aj naďalej očakáva, že percentuálny rast tržieb po úprave o kurzové vplyvy dosiahne v tomto roku dolnú až strednú úroveň jednocifernej stupnice.

(1 EUR = 1,0848 CHF)