Frankfurt nad Mohanom 19. júla (TASR) - Nemecká ekonomika sa na jar odrazila odo dna, kam ju stiahla koronakríza, výrazne sa oživila, uviedla nemecká centrálna banka. "Výkon nemeckej ekonomiky sa v 2. kvartáli 2021 opäť výrazne zvýšil," uviedla Bundesbank vo svojej mesačnej správe zverejnenej v pondelok. Podľa centrálnej banky ekonomika dobehla pokles z 1. štvrťroka spôsobený predovšetkým opätovným sprísnením protipandemických reštrikcií.

Spolkový štatistický úrad Destatis zverejní prvý odhad vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) v 2. kvartáli koncom budúceho týždňa.

Koronakríza stiahla v minulom roku najväčšiu európsku ekonomiku do najhlbšej recesie od globálnej finančnej krízy z roku 2009. V roku 2020 nemecký HDP reálne klesol o 4,8 %. Na začiatku tohto roka zabrzdili nové reštrikcie na boj s pandémiou zotavovanie a HDP sa v medzikvartálnom porovnaní znížil o 1,8 %.

Motorom aktuálneho oživovania je podľa Bundesbank predovšetkým sektor služieb. Reštrikcie týkajúce sa obchodu a pohostinnosti sa od mája postupne uvoľňujú. Naopak priemysel sa sťažuje na problémy s dodávkami a nedostatkom materiálov.