Londýn 1. júla (TASR) - Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny zrýchlila minulý mesiac na rekordnú úroveň. Informovala o tom spoločnosť IHS Markit, ktorá zverejnila konečné údaje.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre výrobný sektor eurozóny dosiahol v júni 63,4 bodu oproti májovej hodnote 63,1 bodu. Spresnený údaj je vyšší než naznačoval predbežný odhad, podľa ktorého dosiahol index rovnakú hodnotu ako v máji.

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny rastie už 12 mesiacov po sebe. Navyše revidovaný údaj za jún predstavuje najvyššie tempo rastu aktivity od začatia evidovania príslušných údajov v júni 1997.

"Výrobný sektor v eurozóne pokračuje v prudkom raste, k čomu prispieva rast dopytu podporený postupným uvoľňovaním protipandemických opatrení," povedal hlavný ekonóm v IHS Markit Chris Williamson.

Výrazný rast v sektore zaznamenali všetky najväčšie ekonomiky, aj keď v niektorých sa tempo rastu oproti máju spomalilo. Výrazné zrýchlenie rastu aktivity vo výrobnom sektore zaznamenalo v júni Španielsko, kde index nákupných manažérov dosiahol 60,4 bodu oproti májovej hodnote 59,4 bodu. Júnová hodnota indexu je tak najvyššia od apríla 1998.

V najväčšej ekonomike eurozóny, Nemecku, vzrástol index nákupných manažérov pre výrobný sektor v júni na 65,1 bodu z májovej hodnoty 64,4 bodu. Výsledok je lepší aj v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý poukazoval na rast indexu na 64,9 bodu.

Taliansky výrobný sektor expandoval druhým najvyšším tempom v histórii meraní, keď ho prekonal iba rast v predchádzajúcom mesiaci. Za ten dosiahol index nákupných manažérov hodnotu 62,3 bodu, v júni predstavoval 62,2 bodu.

Vo Francúzsku sa tempo rastu výrobného sektora mierne spomalilo, naďalej sa však drží v blízkosti vyše 20-ročného maxima. To zaznamenal sektor v máji, keď index dosiahol 59,4 bodu. V júni predstavoval 59 bodov.